Et ikamesi: Myria Meat – Hayvansız gerçek et mi? Bu kök hücre fikri bunu mümkün kılıyor

Tavşan_Tutkusu

New member
Myria Meat CEO'su Florian Hüttner, “Hayvansız et yapıyoruz” diye açıklıyor. Daha doğrusu: Onun start-up'ı, domuzların ölmesine gerek kalmadan domuz eti üretiyor. Yaptığı şeye ekili et denir. Bu, günümüzde insanların yediği etin aynısıdır. Ancak doğrudan hayvan hücrelerinden yetiştirilir.

2022 yılında kurulan girişim, hayvanlardan alınan kök hücrelerin biyoreaktörlerde yetiştirilebileceği ve böylece gerçek et üretilebileceği bir teknoloji geliştirdi. Bir domuzdan alınan bir kök hücre, sonsuz miktarda domuz eti üretmek için yeterlidir. Hüttner, “Hücreler genetik değişim olmaksızın kalıcı olarak bölünüyor” diye açıklıyor. İhtiyacınız olan tek şey “birkaç miligram doku”. Hüttner, bunu bir dermatoloğun ben çıkarması gibi hayal edebileceğinizi açıklıyor.

Daha önce kesilmiş hayvanlardan alınan hücreler de kan alınarak kullanılabilir veya elde edilebilir. Ancak Myria Meat, “normal olarak yetiştirilen” bir köy domuzundan alınan kök hücreleri seçti. Bütün bunlar umut verici görünüyor ama tam olarak nasıl çalışıyor?


ayrıca oku







Zaten “hayvansız et” üretme fikrine sahip olan diğer şirketlerin aksine Myria Meat, temel araştırmalara dayanarak kuruldu. Bu, önce araştırma, sonra fikir anlamına gelir. Start-up'ın başlangıcı Göttingen Üniversitesi'nin araştırma sonuçlarına dayanıyor.

Profesör Dr. Myria Meat'in kurucu ortağı Wolfram Zimmermann, Göttingen Üniversite Hastanesi Farmakoloji Enstitüsü'nün başkanıdır. Ekibiyle birlikte insanlar için tıpta kullanılan kalp kası hücrelerini geliştirdi. Hüttner ve Zimmermann daha sonra bu teknolojiyi hayvanlara aktararak kültürlü et üretme fikrini ortaya attılar.

Üretimin başlangıç malzemesi, hayvanlardan elde edilen pluripotent kök hücrelerdir. Bunlar herhangi bir organ veya dokunun gelişebileceği hücrelerdir. Bu hücreler bir biyoreaktörde çoğaltılır, büyür ve bölünür.

Altı haftada bitmiş et


Hüttner, “Reaktörde yalnızca kas hücrelerini değil aynı zamanda bağ dokusu hücrelerini ve yağ hücrelerini de içeren küçük hücre kümeleri oluşturuyoruz” diye açıklıyor. Ortaya çıkan kütle et benzeri ürünler üretmek için kullanılabilir.

Örneğin bitki proteinleri ekleyerek. Buna “hibrit kültürlü et ürünleri” deniyor. Ama Myria Meat bunu yapmıyor. Hüttner, “Bizim için sihrin başladığı yer burası” diyor.

Şirket, kütleyi ortadan kaldırmak yerine hücrelerin büyümeye devam etmesine izin veriyor. “Diğer şirketlerin ölü hücreleri var, bizim ise hareket eden ve büzülen canlı, gerçek hücrelerimiz var” diye açıklıyor.


ayrıca oku


Özellikle kıymalı versiyonu normal ete çok yakındır.






Tıpkı hayvanlar gibi hücrelerin de beslenmeye ihtiyacı vardır. Bu nedenle Myria Meat, reaktördeki hücrelere proteinler, amino asitler ve tuzlar içeren efervesan tabletler ekliyor. Efervesan tabletler çözülür ve hücreler daha sonra sıvı içinde yüzer. Biyoreaktörde daha fazla büyüme sayesinde Myria Meat, hayvandan eğitilebilecek kas dokusu geliştirir. Ve ondan et üretilebilir. Çünkü et kaslara eşittir.

Şirket şu anda en kolayı olan domuz eti üretimine odaklanıyor. Ancak süreç her hayvan türü için aynıdır, sadece farklı hücrelerle çalışmanız gerekir. Myria Meat aynı zamanda dana eti, kuzu eti ve geyik eti üzerinde de çalışmaktadır. Hüttner, “Başlangıçta çevre üzerinde en büyük etkiye sahip olan büyük hayvan türlerine odaklanıyoruz” diyor.


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.



İnekler, hayvanlar alemindeki en büyük iklim günahkarları olarak kabul ediliyor. Hüttner, kültürlü et üretiminin geleneksel hayvan eti üretiminin ayak izinden yüzde 80 ila 90 oranında tasarruf etmesi gerektiğini söylüyor. Buna su, CO₂, tarım arazileri ve buna bağlı ormansızlaşma da dahildir.

Bitmiş ete kadar geçen süreç altı hafta sürüyor. Hüttner, “Bir ineğin iki yıla, bir domuzun sekiz aya ihtiyacı vardır ve bizim için altı hafta sürer” diyor. Bununla hayvanların kesilmesine kadar geçen süreyi kastediyor.

“Biz profesyonel çiftçiyiz”


Şirket şu anda laboratuvar aşamasındadır. Ancak ilk prototip zaten mevcut. Hüttner, “Süreci bir yıl içinde insanlardan hayvanlara aktardık ve sürecimizin gerçek bir hayvan kası oluşturabileceğini kanıtladık” diyor.

Biyoreaktörlü kendi fabrikamız gelecek yıl gelebilir. Ancak bunun için Myria Meat'in büyük miktarda finansmana ihtiyacı var. CEO, “Ölçeklendirme ve onay için” diye açıklıyor. Almanya'da onay “önemsiz olmayan” bir prosedürdür. Ancak ekibinin bir avantajı var çünkü prosedür zaten tıp alanında test edilmiş ve onaylanmıştır. İlk büyük filetonun bu yıl üretilmesi planlanıyor.

Myria Meat kendisini Beyond Meat veya Planted gibi et yerine geçen ürünlerin üreticileriyle rekabet halinde görmüyor. “Bunlar et yapma motivasyonuna sahip olmayan alternatif protein üreticileri. Bizim yaptığımız bu değil. Et yapıyoruz. Hüttner “Bu çok büyük bir fark” diyor.


ayrıca oku


GettyImages-1037557580





“Enflasyonun merkez üssündeyiz”





Ayrıca geleneksel çiftçilerin yerini almak da istemiyorlar. “Kimseyi uzaklaştırmak istemiyoruz. Biz çiftçi yanlısıyız” diye devam ediyor. Çünkü tarım aynı zamanda bir kültür varlığıdır. Şirket fabrika çiftçiliğine karşı bir denge yaratmak istiyor. Çünkü konu et tüketimine gelince, Hüttner “insanlık bir yerde yanlış yola saptı ve biz de buradan başlıyoruz” diyor.

“Bilinçli et tüketimini teşvik etmek istiyoruz.” Myria Meat vejetaryenlerden olumlu geri dönüşler aldı. Hüttner'e göre “yeniden et yiyeceklerdi.” Myria Meat, yetiştirilen domuz etinin veganlar tarafından da kabul edilip edilmeyeceğini bilmiyor. Hüttner, “Bunu duymak heyecan verici olurdu” dedi.

Geleceğin et fabrikası


Myria Meat ekibi Hüttner, Gunther Zimmermann (Ortak CEO) ve Timm Eiffler (CMO) tarafından yönetiliyor. Ekip, yönetimin yanı sıra ağırlıklı olarak bilim adamlarından ve laboratuvar ekibinden oluşuyor.

Diğer kültürlü et tedarikçilerinin aksine, Myria Meat onlarca yıllık araştırma sayesinde lider konumdadır. Hüttner, multimilyon dolarlık VC finansman turlarının bile bu avantajı telafi edemeyeceğini söylüyor.

Myria Meat'in ekibini fazla genişletmesine gerek yok çünkü süreç mevcut. Hedef “geleceğin et fabrikasını” inşa etmek. Hüttner, “İdeal olarak Almanya'da üretilmiştir” diye ekliyor.


Bu metin “Gründerszene” dergisi ile yapılan işbirliğinden gelmektedir. Bağlantılara tıklayın, Haberler'den çıkın ve gruenderszene.de adresindeki makalelere ulaşın.


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.