Göbek fıtıgı Nedir?

Mirkelam

Member
Göbek fıtıgı Nedir?
Bağırsağın bir kısmının yada yağ dokusunun göbek deliğine yakın bir yerden sallanması sonucu ortaya çıkan rahatsızlıktır. Bu durum bebeklerde çok daha yaygındır. Bebekler arasında özellikle prematüre olanlarda daha çok görülür. 1.5kg altında dünyaya gelen bebeklerin yaklaşık olarak %75 inde göbek fıtığı görülür.


Gelişmekte olan bir fetüs göbek bağında karın duvarında bulunan bir delikten geçer. Bebek doğması ardından bu bölüm kapanır. Bazı durumlarda bu kaslar tamamen kapanmayabilirler ve göbek fıtığı oluşabilecek zayıf bir yer kalır.

Fıtık oluştuğunda adeta bir yumru gibidir. Bebeğin gülmesi, ağlaması, tuvalete gitmesi yada ağlaması durumlarında daha da belirginleşir. Bebek uyuduğunda ve rahatladığı durumlarda yumru görünümü küçülebilir. Genel olarak ağrılı bir hal almaz. Bir çok vakada bebekte görülen fıtık 12 aylık süre içerisinde kapanır. Çocuk 4 yaşlarına geldiğinde fıtık halen duruyorsa doktor cerrahi müdahele önerebilir. Göbekte görülen fıtık, özellikle aşırı kilolu, ağır cisimler kaldıran yada sürekli olarak öksüren yetişkinlerde görülebilir. Yine çoklu şekilde hamilelik yaşayan kadınlarda fıtık riski daha fazladır. Yetişkin bireyler arasında kadınlarda risk erkeklere göre daha fazladır. Bebek açısından ise kız, erkek aynı oranda riske sahiptir.