Koah Hastalığında Tanılama Nasıl Yapılmaktadır?

Mirkelam

Member
Koah Hastalığında Tanılama Nasıl Yapılmaktadır?
Koah hastalığından muzdarip olan ve balgam, öksürük,hırıltı gibi şikayetlerde doktora başvuran hastalarda standart akciğer tomografisi ve bazı akciğer testleri ile tanı konur. Solunum fonksiyonu testi ile beraber kesin tespit yapılır ve tedavi aşamasına geçilir. Koah hastalığının ilerleyici bir hastalık olduğunu belirtmiştik. İlerlemesini durdurmanın tek yolu ise sigara kullanımını bırakmaktan geçmektedir.

Tedavinin diğer bir aşaması tozlu ve kirli ortamlardan uzak durmaktır. Hastalığın bir akciğer hastalığı olduğu düşünüldüğünde akciğerlerin temiz tutulması için gereken besinlerin kullanılması ve akciğerlerin toza kire maruz kalmaması gerekir.

İlaç tedavisi tüm hastalıklarda olduğu gibi koah hastalığında da olmazsa olmazlardandır. Koah hastalarının kanında azalan oksijeni bir şekilde takviye etmeleri gerekmektedir. Bunun için çok ağır koah hastaları oksijen maskelerini günde 10-15 saat gibi sürelerle kullanmak zorunda kalabilirler. Normal hastalarda da oksijen kullanımı çok önem arzetmektedir. Temiz havaya sahip yerlerde gezmek fayda sağlayacaktır. Bununla beraber kandaki oksijen miktarını takviye edecek ilaçlar da kullanılması gerekebilir.

Koah hastalarının her sene sonbahar mevsiminde grip aşısı yapmaları tavsiye edilmektedir. Hastalığın akciğerde seyrettiği düşünüldüğünde grip enfeksiyonunun hastaları oldukça muzdarip edeceği bir gerçektir. Dolayısıyla akciğerlerine iyi bakmalı ve bir an önce toplumumuzun en deri yarası olan sigarayı bırakmalıdırlar. Sigara hem cebimize hem de akciğerlerimize çok mühim zararlar vermektedir. Sigara kullanmayan hastalarda koah hastalığına rastlanmamaktadır.